Botswana deel 2

De helikoptervlucht was een hele ervaring. Omdat ik wat hoogtevrees heb was ik wat angstig van te voren, maar het was één grote ontspannende reis. We vlogen 45 minuten over de Okavanga delta, en vanaf boven gezien beleef je het heel anders dan wanneer je met een auto door het park rijdt. Een prachtig landschap met veel water. Het water loopt vanuit de rivier die de grens tussen Botswana, Namibië en Zambia is tot aan de Kalahari woestijn. Het water doet er een half jaar over om van noord naar zuid te komen. Omdat er zoveel water is zijn er ook veel dieren. Ik denk dat Nederland er ongeveer zo uit heeft moeten zien voordat wij met de deltawerken en verstedelijking begonnen.

 

Het was een ervaring om nooit te vergeten…maar dat gaat ook lastig wanneer het zo indrukwekkend is.

Hierna zijn we naar Moremi en Chobe NP geweest. Vervelend is dat je veel geld moet betalen, maar goed e zijn er nu en kunnen dit dan moeilijk overslaan. De stemming daalde na twee dagen behoorlijk doordat we maar geen ” Katachtige” dieren zagen. Op het einde werd dit goedgemaakt….Zie bijgevoegde foto’s.

Het moment dat we de kuipaard zagen was heel bijzonder. Leeuwen zijn redelijk te spotten in de parken maar een luipaard veel minder. We stonden met 12 auto s te kijken en hij liep op ons af om de weg over te steken. Klom daarna in een boom in drie sprongen…spectaculair. Op het einde van de dag renden er twee wilde honden langs onze auto en zagen we nog een luipaard. Daarnaast ontelbaar veel olifanten, buffels, giraffen, aniloopsoorten en zebra’s. een nacht lagen we vlak langs een rivier met een nijlpaard op een aantal meter. S nachts mken ze erg veel lawaai, dus veel wakker geweest. Hyena’s die een rondje over de camping doen om te kijken of er nog left overs zijn. Olifant op 15 meter afstand die onverstoorbaar dooreet. Ik had verwacht veel angstiger te zijn voor de dieren, maar bijzonder is dat alles zo natuurlijk gaat. Zij laten jou met rust zolang je niet in hun weg gaat zitten is er niets aan de hand. Na de parken zijn we met twee Italianen opgetrokken. We kamen op een camping terecht met een waterhole waar de olifanten vlakbij kwamen drinken. Er ws een terras gebouwd en een bunker waar je in on zodat je vlakbij ze was. s Nachts schijnt er een leeuw naast onze tent geslapen te hebben die wij nooit hebben gezien. De campingwacht vertelde dit aan ons. En dan te weten dat we al lange tijd op zoek zijn naar een leeuw haha. Maar  de volgende dag krijg je dan toch wat je wilt…..een mannetjesleeuw en vrouwtjesleeuw die liggen te paren…..

Onderweg nog vrienden met zuid afrikanen gemaakt. Zij zaten vast in het zand en hebben ze er uit gelierd. Dolgelukkig waren ze, waarna we al hun bier en 7 kilo vlees kregen. De vrouwen waren zo klaar met kamperen dat ze naar een luxe lodge gingen…… Het vlees hebben we maar aan mensen gegeven die het echt nodig hadden.

We ontmoeten veel mensen, de laatste tijd met name uit Zimbabwe die ons op weg helpen. We wisselend contactgegevens uit en de mensen nodigen ons uit om bij ze te slapen of parken met ze te bekijken etc. Erg gastvrij allemaal. Verhalen over roadblocks en om moeten kopen van mensen doen nu ook de ronde. De een heeft slechte ervaring de andere juist weer erg goede. We repareren de auto iig zo dat we alles er op hebben wat vlg de mensen moet ( reflecterende stickers, stickers met left hand drive, twee gevarendriehoeken en de gevarenhesjes). Maar we zijn bang dat ze toch wel iets zullen vinden. We gaan het beleven, maar tot nu toe kennen we alleen de gastvrije prachtige wilde dierenkant van Afrika die zo mooi en natuurlijk is dat er geen angst is. We genieten vol op. Op dit moment voor drie dagen terug in het mooie Namibië om alles op orde te brengen, Schoonmaken, was, auto en papieren op orde. Zelf even bijkomen van alle mooie indrukken en dan trekken we een nieuw land: Zambia in. Wordt vervolgt…….

De foto’s volgen weer apart….er is nog wel steeds angst voor uitval van de wifi  :-)

2 reacties op “Botswana deel 2

  1. Fantastisch Jos en Nico! Gelukkig slapen jullie een paar metertjes boven de grond….. Veel plezier in Zambia! XXX

Reacties zijn gesloten.