Oeganda deel 1 15 -26 november

Op 15 november zijn we de grens van Kenia  gepasseerd naar Oeganda  bij Mount Elgon. Het was een verademing om een kleine grensovergang te hebben waar iedereen je gewoon vertelde wat je moest doen zonder dat ze er rijk van worden. We waren benieuwd naar het nieuw land. De eerste 80 km waren er continue kinderen die Mzungu ( witte man) roepen en zwaaien en erg vrolijk zijn. We lunchen meestal even langs de kant van de weg, en opvallend was deze keer dat de mensen niet naar je toe komen maar je gewoon laten eten…..dat gaf ons weer moed na Kenia en Tanzania……

Ons eerste doel was de sippi falls waar we op een camping verbleven met het mooiste uitzicht maar waarvan de faciliteiten niet echt om naar huis te schrijven waren. Maar voor dit geld ( 5 dollar) mochten we niet klagen. De volgende dag hebben we een wandeltocht gedaan met gids. De sippi falls bestaan uit drie watervallen die we lopend bezochten zodat we ook in contact kwamen met de bevolking. Al snel bleek toch weer dezelfde principes te gelden….witte mensen zijn rijk dus die moet je om support vragen…… Navraag waarom ze de eigen regering of de rijke zwarte medelanders niet vragen blijkt omdat deze geen “geef hart” hebben. Witte mensen geven, rijke zwarte mensen geven niet.  We ontmoetten nog Brent ( Vlaming) en Alexander ( Schot) waar we nog een avondje mee hebben gefilosofeerd over waarom Afrika is wat het is.

Hierna  Zijn we richting het noordwesten gereden om naar het begin van de Nijl te gaan. De rijstijl van de Oegandees is beroerder dan die van de Keniaan ( deze laten helemaal geen ruimte) zodat de reis voor mij erg tenenkrommend werd. En dan zit ik ook nog aan “de verkeerde kant” dus alles komt op me af. Maar goed dat ik een koelbloedige man naast me heb zitten die zich niet gek laat maken. Bij het begin van de Nijl hebben we heerlijk 5 dagen rondgehangen… de auto weer schoongemaakt en de was is weer gedaan. De zwarte dames vonden het bijzonder dat ik mijn eigen was kon doen. Ton ik ze vertelde dat ik ook nog kon koken schoten ze helemaal in de lach.

Er waren twee Nederlandse dames ( Kobie en Greet) die op hun vakantie vrijwilligerswerk hadden gedaan. Weer even praten met Nederlanders en deze dames was prettig. De nederlandse diepgang en toch ook nuchterheid deden me goed. De gekregen pepernoten zullen we 5 december opeten!

Harley en Emmillie kwamen nu echt voor de laatste keer langs. Een avond met veel bier en lekker eten was ons afscheid. Zij gaan naar Kenia, Nairobi om de auto opnieuw te laten maken en dan op naar het Noorden. Door Ethiopië, Soedan, Egypte en dan hopelijk Italië om zo naar Zweden af te reizen. We zullen ze ergens ter wereld wel weer eens ontmoeten.

We hebben nog wat ervaring opgedaan met El Nino toen het begon te regenen en de weg in een modderspoor veranderde. De toyo deed t goed maar na een aantal km stonden er vrachtwagens vast. Een enorme plensbui maakte het niet beter. Mensen komen overal vandaan om de vrachtwagens uit te graven…dit voor een klein bedrag. We hebben gewacht totdat we er langs konden en zijn onze weg vervolgt. Ook op de camping bij het begin van de nijl maakten we een plensbui mee met stormachtige wind. Deze duurde anderhalf uur en hierna stroomde er rood water de Nijl in vanuit de bergen. Een prachtig gezicht.  Maar je begrijpt nu wel hoeveel schade deze storm en regen in een kleine tijd kan creëren.

We zijn nu in he zuid west gebied van Oeganda. Hier zijn alle nationale parken en de chimpansee en gorilla tracking. Erg duur, dus we gaan weer keuzes maken. De indruk s wel dat Oeganda wat rijker is dn Kenia en Tanzania…Er is nog steeds veel armoede maar er lijkt meer te koop en er lijken meer mensen iets meer geld dan niets te hebben. Er zijn enorm veel bananen. we hebben geleerd 6 soorten waarvan ook 1 soort die zout smaakt. Hij wordt als een aardappel gegeten. Enorm veel bananen, thee , koffie en boontjes plantages. ZO vreselijk veel te eten dat je niet begrijpt dat ze het 600 km verderop niet even kunnen brengen in de woestijn. Maar goed transport is een groot probleem………

 

 

1 reactie op “Oeganda deel 1 15 -26 november

  1. Weer een prachtig verslag van jullie reis , erg mooi!!!!
    Blijf genieten en hou je gezond.

Reacties zijn gesloten.