De chimpansees van Oeganda foto s

De avond voor onze tracking naar de chimpansees sliepen we aan de rand van het bos en hoorden we zo nu en dan gegil en andere apengeluiden. Achteraf bleek dit geen chimp gegil te zijn zo maakte onze gids ons duidelijk. Robert, de gids stond op de afgesproken tijd ( 07.00) naast onze auto en legde ons een en ander uit over de primaten die in het bos leven. We begonnen met lopen door het bos, Robert liep voorop en belde zo nu en dan……Achteraf bleek dat hij met andere trackers contact had die vanochtend al vroeger vertrokken waren om ze te vinden. Maar niemand wist nog waar ze waren.   Na een uurtje lopen zij Robert dat we moestne blijven staan zodat hij de omgeving af kon speuren…..dit was namelijk de plek waar de chimps normaal kwamen te eten maar ze waren er nog niet. De dag ervoor had het ook veel geregend waardoor ze waarschijnlijk verplaatst waren……migreren heet dat in vaktaal. Dus we moesten het dichter begroeide bos in. Zo nu en dan riviertjes over via glibberige palen en de takken aan de kant duwen zodat je ze niet in het gezicht kreeg.

Op een bepaald moment zij Robert, denk er om rode mieren….en hij deed voor hoe je er doorheen moest lopen. Met zijn rubberen laarzen van 5 euro had hij geen problemen….maar onze duur gekochte Hanwag schoenen en fjall raven broeken wisten ze wel gaatjes te vinden om op ons naakte lichaam omhoog te klimmen. En ze kunnen steken.  Dus broek ut. De mieren er uit halen en weer verder. Na 10 minuten ineens het gekrijs……we hoorden ze. Maar nu moesten we ze nog zien te vinden.

Robert zag een voetafdruk en leidde ons naar de chimps. Hoog in de bomen zaten twee mannetjes en twee vrouwtjes vruchten te eten. Zo nu en dan slingerde ze van boom naar boom, wat een souplesse. Verderop hoorden we meer gegil en Robert leidde ons naar een ander klein groepje, allemaal lid van dezelfde familie.

Deze groep bleek net op jacht te zijn geweest en waren een kleiner ander soortgenoot aan het eten. Het alfa mannetje zat als heer en meester in de boom en de rest van de chimps er omheen te bedelen. Hij deelde in eerste instantie niets…dus als grapje zeiden we dat het net de government was….Daar konden de trackers wel om lachen.

Uiteindelijk kregen een aantal toch nog wat rauw vlees, we hoorde nog wat botten tussen de tanden kraken en toen klommen ze omlaag om weer verder te trekken. We mochten ene uurtje bij ze blijven en moesten ook weer gaan. Terug lopen was soms ff pittig door het dichtbegroeide bos. En als kadootje kregen we nog een toegift….de chimps volgden ons en klommen een grote vijgenboom in om daar de vruchten van te verorberen. Het was een bijzonder ochtendje.

 

1 reactie op “De chimpansees van Oeganda foto s

  1. Prachtige foto’s. Bijzonder dat je zo dicht bij kan zijn. Een heel avontuur. Lieve groet, Margriet

Reacties zijn gesloten.