Oeganda deel 2

Zuid west Oeganda is een gebied met veel kratermeren, Queen Elizabeth NP, Bwindi NP ( daar waar de gorilla’s leven). Het is er mooi met heuvelachtig landschap, verderop de vulkanen die als hoge torens steeds weer van een andere kant waar te nemen zijn. We zitten op het drielandenpunt met Rwanda en Congo (DRC).

Het gaat goed. De wegen zijn soms erg glad en eenmaal had onze prachtige wagen het even moeilijk om boven te komen. Er stonden direct dertig mensen omheen om te kijken of we het zouden redden en met een tweede poging waren we op de top. Incredible machine zeiden de mensen. Ze vinden het prachtig als ze zoiets zien, ook al ploegen we hun hele weg om. Erg knap is hoe de mannen met de fietsen en de honderd bananen er op hun balans kunnen houden. We kwamen een motorrijder tegen die vaststond in de greppel. We blijven het bijzonder vinden dat er 50 man naar kijken en niemand iets doet om te helpen. Dus wij hebben hem maar even uit de greppel getild, onder het kijkend oog van alle andere mensen. We rijden continue door dichtbevolkt gebied dus wildkamperen is geen optie. Nog steeds veel koffie, bonen, bananen en thee. De hutjes zijn groter, veelal gemaakt van baksteen, maar ook nog wel van klei. De daken vaak van riet of van metalen platen

We zien enorm veel borden van hulporganisaties. Veel borden langs de weg met projecten waarbij vaak staat…gefinancierd door de Europese unie. Kinderen leren hier op school dat als er blanken komen je niet direct om geld moet vragen maar eerst…how are you. Dus we horen de hele dag….”how are you” naar ons roepen. Als we proberen terug te praten houdt het op want de kinderen hebben geen idee wat ze zeggen of vragen. Mensen praten met zachte stem, dat is beleefd maar ook lastig. Persoonlijke ruimte kennen ze niet zoals wij. Dit merk je doordat ze dicht tegen je aanstaan of wanneer je geparkeerd staat op een groot grasveld ze precies daar gaan grasmaaien waar jij staat. Ze vinden het nog steeds bijzonder om blanken te zien en willen graag contact met je of met je op de foto… Daarnaast hebben we geleerd dat in Afrika men andersom denkt dan wij doen. Zo legden we uit dat we niet het NP Queen Elizabeth ingingen omdat dit 230 euro voor een dag kostte. Op de vraag of het er druk was zei de dame nee. Het is zo duur omdat het niet druk is……..Uitleg dat het misschien niet druk is omdat het zo duur is ging er niet in….oorzaak en gevolg is hier precies andersom.

We verbleven een aantal dagen aan Lake Bunyonyi, een prachtig meer in de hooglanden van Oeganda. Het meer is 1000 meter diep en heeft 32 eilanden. Op deze plek ontmoetten we Jan van der Meer, een professionele video-fotograaf, die zich inzet voor diverse projecten. Hij geeft diverse projecten bekendheid en helpt de lokale bevolking verder op het vlak van sociale media. We hebben een aantal dagen samen opgetrokken wat erg gezellig was. En we waren zelfs ware filmsterren omdat we waarschijnlijk in zijn productie over lake bunyonyi overland resort voor gaan komen. Een heuse boottrip over het meer waarin we zeiknat werden van de regen die we s middags weer overdeden in de zon is gefilmd. Een andere bijzondere plek was Cameleon hill waar een duitse dame, Doris, die naar zuid Afrika en nu dus Oeganda is verhuisd de scepter zwaait. Op deze prachtige plek konden we op het parkeerterrein overnachten met uitzicht op de vulkanen. Een van deze vulkanen ligt op het drielandenpunt, Rwanda, Congo, Oeganda. s Avonds konden we vanaf het terras de gloed van de Nyiragongo vulkaan zien. Dat deed ons besluiten toch het grootste lava meer van de wereld te gaan bezoeken. Op 12 december zullen we de grens met Congo passeren en lopend de vulkaan opgaan. We slapen een nacht op de craterrim en de volgende ochtend dalen we weer af….een lange wens van me gaat in vervulling!!!! Terug naar de oorsprong van hoe het land gecreëerd wordt. Echt lava zien!

De grens met Rwanda verliep goed. Tegenwoordig zijn we zo ervaren dat we vinden dat we zonder taxi ( een inwoner die je uitlegt wat je allemaal moet doen) de grens kunnen passeren. Nog ff geld wisselen en toen gingen we ons zevende land binnen. Het land van de duizend heuvelen.

 

 

 

4 reacties op “Oeganda deel 2

 1. Hallo
  Bedankt voor jullie prachtige verhalen en foto’s.
  Verder wens ik jullie fijne kerstdagen toe en een goed en gezond 2016.

  Gr van Sippie

 2. Hallo Joska en Nico,

  Bedankt voor al jullie prachtige foto’s en reisverhalen. Geweldig wat jullie allemaal zien en mee maken.
  In de aanloop naar de kerstdagen[ ben benieuwd hoe jullie dat daar vieren en beleven ]wil ik jullie goede dagen toewensen en voor 2016 héél veel gezondheid, liefde en geluk en uiteraard nog veel reisplezier.

  Een hartelijke groet,

  Hieke van Bergen

 3. Hé Joska en Nico, How are you ;-) Geweldig dat jullie naar de vulkaan toe gaan en dan ook nog een nacht daar slapen, alhoewel denk ik dat er van slapen niet zoveel komt…. Veel te zonde om te slapen!! Wanneer kunnen we jullie in de film bewonderen?? :-) Wat maken jullie fantastische ervaringen mee, om nooit te vergeten! GENIET!!!! XXX

 4. Wow jos!! Word altijd helemaal vrolijk van je verhalen!! Heerlijk op naar het volgende land!! Xx

Reacties zijn gesloten.